Marktjes voor beginners

Gepost op 20.09.2012 in Allerlei

Tijdens het eerste jaar van Fanny&Laura stond ik al regelmatig op een marktje met de handgemaakte spulletjes uit de webshop. Die eerste keren wist ik niet goed hoe en wat, maar ik leerde bij. Iedere keer een beetje meer. Ik ben met mijn verlegen aard, nog altijd niet de beste marktkramer, maar ik voel me al meer op mijn gemak. Hieronder drie tips voor als je zelf binnenkort op een marktje staat.

1. Leg visitekaartjes op je tafel
Eén van de grote fouten die ik tijdens de eerste marktjes heb gemaakt, was dat ik geen visitekaartjes had. Mensen kwamen langs mijn kraampje en vroegen of ik ook een website had. Die had ik, maar dan moest ik die altijd even opschrijven op een stukje papier. Zo’n stukje dat makkelijk kwijt geraakt. Zelfs heel basic visitekaartjes met de naam van je shop en het adres van je website er op, is vaak al meer als genoeg. Zorg gewoon dat de kaartjes op je tafel liggen zodat mensen ze makkelijk kunnen meenemen. Je weet nooit dat deze mensen achteraf naar je website gaan en via je webshop iets kopen!

2. Zeg “Hallo”
Zoals ik eerder al vermeldde ben ik van nature een vrij verlegen iemand. Ik bloos dat het niet schoon is en begin spontaan te stotteren als ik tegen vreemden moet praten. En sja, op een marktje kom je al eens wat vrienden tegen, maar het overgrote deel van de mensen die je aan je stand zal zien verschijnen zijn onbekenden. Om mij over mijn verlegenheid te zetten, zeg ik gewoon tegen bijna iedereen die aan mijn tafel staat “hallo”. Een “hallo” en een vriendelijke glimlach zorgt er voor dat mensen weten dat ze je mogen aanspreken en dat ze vragen mogen stellen over je producten. Met die “hallo” stel ik ook mezelf op het gemak, want de meeste mensen zeggen gewoon vriendelijk “hallo” terug en dan weet ik dat mijn neus niet zal af gebeten worden. Win-win-situatie. 🙂

3. Pas de regel “Less is more” toe op je kraam
Je hebt misschien je best gedaan om héél veel spulletjes te maken. Super. Tof. Maar net als bij zoveel dingen geldt ook bij marktjes: less is more. Een mooie, nette presentatie helpt zeker op marktjes, maar je wil natuurlijk al je producten uitstallen. Tafels op marktjes zijn vaak maar twee of drie meter breed. Je zit dus met een beperkte ruimte. Dus: kill your darlings. Maak een selectie en leg deze op je tafel. Zorg dat er genoeg ruimte is tussen al je producten, zodat het niet op een rommeltje begint te lijken.

Eén reactie eop “Marktjes voor beginners

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Current day month ye@r *