Tutorial: geborduurd kaartje

Gepost op 11.10.2012 in Allerlei

De eerste herfstdagen hebben we intussen achter de rug. Regen, wind en dagen die ziender ogen korter worden. Wat kan je beter doen tijdens die gure, donkere avonden dan borduren? Fanny&Laura verkoopt al een tijdje twee borduurpakketjes: Love Birds en Babouchka. In deze pakketjes zit alles wat je nodig hebt: een handleiding, draad, een doekje om op te borduren en het patroon. Maar wat doe je eigenlijk met je borduursel eens het af is?

Je kan er een kaartje mee maken! Helemaal niet moeilijk en zeer fijn om iemand te geven voor een verjaardag, huwelijk (de Love Birds) of voor eender welke andere gelegenheid die je kan verzinnen.

Wat heb je nodig?

  • Je afgewerkte borduursel
  • Een schaar en/of hobbymes
  • Een lat
  • Een leuk papiertje (het mijne komt van bij Hema) en iets steviger papier (200gr per vierkante meter, het grammage staat meestal aangegeven op de verpakking)
  • Een lijmstift (bv. Pritt) of dubbelzijdige plakband
  • Eventueel een strijkijzer
  • Eventueel kopspelden

Hoe ga je te werk?

Als je beide papieren A4 formaat zijn, dan snij je deze in de helft. Zo bekom je een A5 (14,8cm op 21cm). Vouw je beide papieren in twee. Dit wordt de basis van je kaartje. Het leuke papiertje wordt de buitenkant. Het stevigere papier wordt de binnenkant en gaat het kaartje ook steviger doen aanvoelen.

Knip het doekje van je afgewerkte borduursel tot het 8cm op 8cm groot is. Zorg er voor dat je borduursel steeds in het midden blijft staan.

Neem je leuke papiertje er terug bij en snij een venster in het midden van de voorkant van je kaart. Ik maakte mijn venster 6cm breed en 6,5cm hoog. Yup, hiervoor ga je even het betere rekenwerk moeten bovenhalen. Maar trek gerust wat hulplijnen en zet hier en daar een extra streepje. Die lijnen ga je achteraf toch niet zien.

Heb je je vierkant uitgetekend? Snij het dan uit met je hobbymes. Een hobbymes is hiervoor ietsje handiger dan een schaar.

Check even of je afgewerkte borduursel geen vreemde bobbels of kreuken heeft. Als dat het geval is, kan je het borduursel best even bevochtigen (bv. met een plantenspuit) en strijken. Zo krijg je een mooi plat borduursel waarmee je makkelijk kan verder werken.

Leg nu je afgewerkte borduursel achter je venster. Je kan nu je borduursel positioneren binnen je venster. Heb je kopspelden binnen handbereik? Gebruik deze dan even om de positie van je borduursel te markeren. Anders kan je ook altijd de vakjes van het doekje gebruiken.

Lijm nu de binnenkant van je venster en plak hier je borduursel tegen aan. Je kan lijmen met een lijmstift, maar dubbelzijdige plakband geeft een iets mooier resultaat. Verwijder uiteraard ook weer de kopspelden als je deze hebt gebruikt.

Plak nu het stevigere papier tegen het leuke papiertje en klaar is kees. Je hebt nu een mooie wenskaart waarmee je iemand heel blij kan maken.

Heb je nog vragen?
Misschien was er iets niet duidelijk. Laat het gerust even weten in de reacties of stuur een mailtje via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Current day month ye@r *