Familieportret op maat

Gepost op 12.06.2014 in Goed om te weten, Grafisch werk

In de laatste editie van Flow Magazine las ik hoe het steeds populairder en populairder wordt om een familieportret te laten illustreren. Tegenwoordig kan iedereen én z’n moeder zichzelf namelijk fotograaf noemen en met de komst van Instagram en aanverwanten, zijn er familiekiekjes te over. Maar zo’n echt mooi familieportret voor op de schouw, dat mag toch wat unieker zijn. Een illustratie bijvoorbeeld.

Tales from the Crib

De laatste tijd krijg ik ook af en toe de vraag of ik een tekening wil maken op basis van een paar foto’s en stiekem doe ik dat heel graag. Ik maak graag van bestaande mensen een cartoon versie in mijn stijl. Guitig en rond. Intussen zijn er al een paar van die portretillustraties de deur uit. Ik maakte er eentje voor Lilith van Tales from the Crib. De schets voor deze illustratie is te zien op haar blog, de uitgewerkte illustratie gebruikte ze op haar visitekaartjes.

Fotograaf Elke

Ook fotografe Elke kwam aan de virtuele deur van Fanny&Laura aankloppen met de vraag of ik haar kon illustreren in mijn typische stijl. Het is de bedoeling om deze illustratie op termijn te gebruiken op haar fotografieblog (die nog even in de maak is).

Wil je zelf ook zo’n leuke illustratie die je kan gebruiken als visitekaartje of om ergens aan de muur te hangen? Dat kan zeker! Stuur gerust een mailtje en dan vliegen we er samen in!

Giveaway!

Gepost op 08.05.2014 in Fanny&Laura geeft weg

Giveaway! Win een exclusieve Fanny&Laura print!

Eindelijk werd de magische grens van de 500 likes voor de Fanny&Laura pagina op Facebook overschreden. Eindelijk! Dat moet uiteraard ook gevierd worden, dus is het weer tijd voor een giveaway. Hoera!

Een tijdje geleden ontwierp ik een print die helemaal geïnspireerd werd door spreuktegeltjes, maar de print raakte nooit in de shop. Nu geef ik twee van deze exclusieve prints weg. Eén print gaat naar iemand die ingeschreven is voor de nieuwsbrief. Nog niet ingeschreven? Geen probleem. In de zijbalk recht kan je je e-mailadres achterlaten en dan wordt je automatisch ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Wil je je kansen vergroten? Dan kan je ook het wedstrijdformulier invullen en daar even achterlaten wat je favoriete spreekwoord of zegswijze is.

De gelukkige winnaars worden op 14 mei bekend gemaakt! Deelnemen kan dus nog tot middernacht 13 mei.

Finn

Gepost op 01.05.2014 in Grafisch werk

Finn

De mama van kleine Finn ken ik al jaren. Het kwam dus niet als een verrassing toen ze vroeg of ik ook een geboortekaartje met een draak kon maken. Ze is zot van Fantasy en alles wat er mee te maken heeft. Inclusief draken. Vreemd genoeg zou dit zelfs niet het eerste geboortekaartje met een draak zijn dat ik maak. Finn’s grote broer, Rune, zou als Drakenrijder over zijn kleine broertje waken.

Aangezien de mama van Finn haar weg kent in de print wereld en in de nodige grafische programma’s, spraken we af dat ik de illustratie zou maken en dat zij de rest van het kaartje zou uitwerken. Het kaartje was al een hele poos klaar, maar de kleine meneer liet op zich wachten. Uiteindelijk werd hij geboren op Paasmaandag 21 april.

Mama Nadja schreef trouwens langs de binnenkant van het kaartje een mooi een zeer toepasselijk gedichtje.

Slaap maar zacht, lief broertje.
Ik zal over je waken.
Mijn draak slaat zijn staart beschermend om je heen.
Ik houd de wacht tot je groter bent.
Zo ben je nooit alleen.

Livia

Gepost op 22.04.2014 in Grafisch werk

Livia

Toen ik net begon met Fanny&Laura ging ik regelmatig eens bij Kim van Bellaboo aankloppen voor goede raad. Zij was al wat langer zelfstandige in bijberoep en als je aan zo’n avontuur wil beginnen, is het altijd handig om bij iemand terecht te kunnen met je vragen. En hoewel we in dezelfde “business” zitten en dus concurrenten zouden worden, antwoordde zij op al mijn vragen en hielp me zo ontzettend hard. Dus toen Kim opeens aan mijn deur aanklopte en vroeg of ik haar kon helpen met een geboortekaartje voor een klant, toen zei ik uiteraard geen “nee”. Dat was het minste wat ik kon doen, natuurlijk.

De ouders van Livia wilden een kaartje waar wel wat symboliek in verwerkt was. Zo wilden ze graag dat hun sterrendochtertje ook een plekje kreeg op het kaartje. Zij werd als een mooi engeltje op een wolk voorgesteld, want ook zij maakt nog steeds een deel uit van hun gezinnetje. Fanny&Laura zorgde voor de illustratie vooraan op het kaartje en Bellaboo maakte de rest van het kaartje zodat het helemaal naar wens was van de toekomstige ouders. Livia werd eind februari geboren en kreeg dankzij de samenwerking tussen Bellaboo en Fanny&Laura een mooi en uniek kaartje.

Emile

Gepost op 14.04.2014 in Grafisch werk

emile-blog

Mensen die bij Fanny&Laura een geboortekaartje op maat laten maken, krijgen standaard een gigantisch lange vragenlijst voorgeschoteld. Aan de hand van de antwoorden op die vragen, kan ik meestal wel opmaken wat voor soort kaartje de mensen willen. Sommige koppels hebben een zeer duidelijk idee in hun hoofd, andere koppels weten het niet al te goed. Elsie en Tom vielen in de laatste categorie. Ze wilden graag iets met dieren, misschien zelf iets hun kat er op. Maar toen zag ik het zinnetje “Verder zijn we allebei grote, ‘smalle’ mensen” en ik wist het meteen: giraffen. Elsie en Tom zagen dat keihard zitten en ik ging aan de slag met een schets.

Het leuke aan dit kaartje was ook dat Elsie en Tom het geslacht van hun kleine spruit op voorhand niet wisten. Het moest dus een ontwerp zijn dat zowel voor een meisje als voor een jongen kon, wat uiteraard ook weer even een uitdaging was. Ik hield de kleuren neutraal en giraffen zijn ook wel vrij neutraal. Afgelopen vrijdag kwam dan eindelijk het bericht: hun kleine girafje was een jongetje, Emile.

Theo & Thea kaartjes als uitnodiging

Gepost op 12.03.2014 in In de webshop

Theo&Thea postkaartjes

Twee weken geleden ging ik met kriebels in de buik langs bij de drukker om de laatste nieuwe Fanny&Laura postkaartjes op te halen. Het is altijd zo spannend om iets wat je op een computer maakt opeens in het echt te zien en te kunnen vasthouden. En ik was helemaal gek van de kaartjes die ik heb gemaakt. Ik ben er nog steeds helemaal gek van!

Hoe schattig zijn Theo en Thea wel niet?! Wie wil er nu geen kaartje ontvangen met een dolenthousiaste Theo die met een hoop ballonnen het feestje wil opvrolijken? En wie wil er nu geen kaartje ontvangen met de schattige Thea die als goede gastvrouw klaarstaat met een cupcake? Het zou natuurlijk ook kunnen dat Thea die cupcake zelf gaat verorberen. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

De kaartjes van Theo en Thea zijn ideaal om als verjaardagskaartje op te sturen, maar je kan ze ook gebruiken als uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Op de achterkant is genoeg ruimte gelaten zodat je kan schrijven waar, wanneer en om hoe laat het feest begint. Ik liet bewust ook het postzegelvakje dat op alle andere Fanny&Laura postkaartjes staat weg zodat het kaartje minder “postkaarterig” aanvoelt.

Zo maak je er makkelijk een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van!

Uitnodiging Theo&Thea

Haal een lettertang boven en schrijf daarmee de vragen (wat? waar? wanneer?). Zo een lettertang kan je kopen in de betere hobbywinkel, maar ook in de Hema. De rest van de gegevens kan je aanvullen met een gewone zwarte stift of een balpen. De zwarte tape maakt het best wel stoer!

Uitnodiging Theo&Thea

Ik zit helemaal in mijn schoon schrift fase, dus ik nam er ook even een kroontjespen bij en wat inkt en ging daarmee aan de slag. Ideaal als je de uitnodiging wat meer klasse wil geven.

Uitnodiging Theo&Thea

Of je kan uiteraard het feestvarken zelf met wat gekleurde pennen de kaartjes te lijf laten gaan. De kaartjes van mijn tienjarige zelf zouden er ongeveer zo hebben uitgezien.

Maar dat zijn maar een paar suggesties, natuurlijk. Je kan de wat, waar en wanneer vragen ook maken uit letters die je uitknipt uit tijdschriften of met stempels. Je kan stickers gebruiken of hey, een doodgewone balpen, daar kan je ook al veel leuks mee doen. 😉

Hoe gebruiken jullie de kaartjes? Gewoon als postkaart of toch als uitnodiging voor een bijzonder feestje?

Theo&Thea zijn nu verkrijgbaar in de Fanny&Laura webshop. Eén kaartje kost €1,10. Een set van vijf kaartjes kost €5,00.

Fanny&Laura krijgt een dochter

Gepost op 25.02.2014 in Allerlei

planouder

Fanny&Laura wil van de wereld een vrolijkere, uniekere en vooral een kleurrijkere plek maken” staat er te lezen op de Facebook pagina en ja, ik sta nog steeds achter die slogan. Het was eigenlijk al vanaf dag één dat ik begon het plan om iets voor het goede doel te doen met Fanny&Laura. Want dat is één van de manieren waarop ik de wereld ook een vrolijkere plek kan maken voor de mensen die het misschien wat minder hebben. Alle kleine beetjes helpen. Toen ik nog niet zo lang bezig was, was daar opeens Van Katoen waaraan ik een steentje kon bijdragen in de vorm van een website en wat grafisch werk. Er werd massa’s ingezameld voor Annick For Kenya.

En nu is het tijd dat ik me opnieuw achter een goed doel schaar. Er was al een wild idee vanaf dag één dat Fanny&Laura bestond, maar daarvoor moest er eerst maandelijks genoeg winst worden gemaakt. Nu zijn we op dat punt gekomen. Dus sinds vorige week is Fanny&Laura officieel Plan-ouder. Jawel. Ik wil samen met dat kleine bedrijfje van mij een meisje de kans geven om naar school te gaan, om te leren, om te dromen en om haar dromen waar te maken. Wie weet welk verschil kan ze wel niet maken als ze een paar jaar langer naar school kan gaan? Wie weet welke invloed heeft ze op haar gemeenschap door haar educatie? Wie weet hoe ver The Girl Effect reikt?

YouTube Preview Image

Dus vorige week meldde ik me aan als Plan-ouder en zo kreeg Fanny&Laura officieel een dochter. Ze heet Tien en woont in Vietnam en ik hoop dat ik met mijn mini bedrijfje een verschil kan maken in haar leven en haar gemeenschap. En uiteraard helpen jullie ook mee! Iedere keer als jullie iets kopen in de shop of als jullie mij inschakelen voor al jullie gelegenheidsdrukwerk, dan gaat een deeltje van wat ik daaraan verdien, naar Tien. Zonder jullie zou ik dit natuurlijk nooit kunnen doen! Dus bedankt in naam van Fanny&Laura en vermoedelijk ook in naam van Tien.

Photoshop voor Bloggers: de tweede ronde

Gepost op 19.02.2014 in In de webshop

Photoshop Voor Bloggers - Fanny&Laura

Na de eerste inschrijvingsronde voor de online cursus Photoshop voor Bloggers kreeg ik regelmatig de vraag wanneer er een tweede inschrijvingsronde zou beginnen. Ik antwoordde altijd met een vage “begin volgend jaar… ergens,”. Super professioneel van mij en zo. 😉
Maar nu is de tijd gekomen om aan een tweede ronde te beginnen. Ik legde mijn oor ten luister bij de eerste groep om te horen wat er kon verbeterd worden en ging met hun feedback aan de slag om de cursus én de leerervaring nog beter te maken voor de volgende groep.

Wat houdt de cursus in?

In deze online cursus kan je op je eigen tempo allerhande trucjes en technieken leren in Adobe Photoshop om van je blog een echt pareltje te maken. Misschien vind je de template van je blog momenteel al zeer fijn, maar wil je er toch wat meer persoonlijkheid aan geven en weet je niet goed hoe. Om het onszelf niet al te moeilijk te maken, beginnen we dan ook van een template die al bestaat, misschien zelfs de template die je momenteel al gebruikt voor je blog. Je zal leren hoe je deze template heel eenvoudig kan personaliseren met zelfgemaakte afbeeldingen, graphics en foto’s en dat die kleine dingetjes toch een zeer grote impact kunnen hebben.

foto3

Je leert onder andere de basis van fotobewerking om je foto’s er echt te laten uitspringen of om ze een retro feel te geven, de do’s en don’t’s van designen voor het web, je leert bannertjes, knoppen en zoveel meer maken en voor je het weet steekt je blog in een prachtig jasje. Aan de hand van uitgebreide stap per stap lessen leer je hoe je Photoshop kan gebruiken om je blog nog visueel aantrekkelijker te maken! Uiteraard sta ik ook altijd klaar om op je vragen te antwoorden.

Praktisch

 • De cursus gaat van start op 12 maart 2014. De cursus blijft onbeperkt toegankelijk voor jou.
 • Als je deelneemt aan de cursus krijg je toegang tot een afgesloten cursusomgeving. Je krijgt hiervoor een aparte login. Het wordt ontzettend op prijs gesteld als je deze login niet deelt met andere mensen.
 • Er zijn slechts 10 plaatsen voor deze cursus. Hierdoor kan ik snel en uitgebreid op iedereen z’n vragen antwoorden.
 • Inschrijvingsgeld bedraagt €75 per deelnemer.

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor deze online cursus?
Klik dan hier en voeg het item toe aan het winkelmandje. Vervolgens kan je de hele aankoopprocedure volgen en krijg je een mailtje met daarin meer informatie.

Heb je nog vragen? Mail ze gerust door via het contactformulier of laat ze hier achter in de reacties en ik beantwoord ze met veel plezier!

OPGELET: wil je deelnemen aan deze cursus? Dan heb je een computer nodig met daarop minstens Adobe Photoshop CS3. Zelf ga ik aan de slag met Adobe Photoshop CS5.5. Een goede computerkennis en een kennis van je blog zijn vereist. Weet je niet hoe je moet copy-pasten of waar je de header van je blog moet aanpassen, dan is deze cursus helaas misschien nog niets voor jou.

Wat ik leerde uit de grote Fanny&Laura enquête

Gepost op 18.08.2013 in Allerlei

Ik vroeg jullie heel lief of jullie alsjeblieft even de tijd konden nemen om een paar vragen te beantwoorden en jullie reageerden massaal! Maar liefst 93 mensen vulden de grote Fanny&Laura enquête in. Fantastisch toch? Dus bij deze wil ik iedereen en die 93 mensen in het bijzonder bedanken voor jullie tijd!

Maar wat leerde ik nu eigenlijk uit jullie antwoorden?

 • De meesten van jullie blijven op de hoogte van het laatste Fanny&Laura nieuws via de Facebook pagina. Dus vanaf nu gaat er daar ook een melding komen wanneer er een nieuwe nieuwsbrief wordt losgelaten. Er verscheen sowieso al een melding als er een nieuw blogbericht verschijnt, dus dat deden we al juist.
 • Jullie zijn leergierig! Op de vraag welke content jullie het liefste zouden willen zien verschijnen op deze blog, antwoorden jullie voornamelijk “leuke tutorials”. Dat verbaasde me enigzins. Ik had verwacht dat het antwoord “gratis dingetjes” er als winnaar zou uitkomen, want komaan, laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu niet van gratis dingetjes? Jullie herstelden dus ook een beetje mijn geloof in de mensheid. Niet iedereen wil altijd maar gratis spulletjes. Niet iedereen wil heel de tijd hebben hebben hebben. Dat doet deugd om dat zwart op wit te zien staan.
 • Vijfentwintig procent van de deelnemers kocht al een keertje iets in onze webshop. Niet slecht, lijkt mij, maar dat kan zeker beter! Ah ja! Volgende keer moet zeker vijftig procent van de deelnemers al een keertje iets hebben gekocht. Minstens!
 • Het winnende nieuwe product was duidelijk de online cursussen en workshops. Nogmaals het bewijs dat jullie leergierig zijn! Op de gedeelde tweede plaats stonden de knuffelpatronen en de maak-je-eigen-kneun-kit. De derde plaats was voor de Spoonflower stofjes en de vierde plaats voor de collectie geboortekaartjes. Ik vermoed dat die geboortekaartjes op de laatste plaats terecht kwamen, omdat veel van jullie misschien al kindjes hebben en dus geen kaartjes meer nodig hebben.
 • Twee aliens uit een ver zonnenstelsel zonder geslacht namen deel aan de enquête. Interessant. Zeer interessant. Misschien moet ik de mannen van Area 51 maar even waarschuwen.
 • Jullie zijn een vrouw, waarschijnlijk tussen de 26 en de 35, voornamelijk wonend in Vlaams-Brabant. Dat komt helemaal overeen met mijn eigen profiel. Toevallig. Twee mannen en twee aliens waren de uitzondering op de regel.
 • Jullie zijn ook gewoon lief! Velen van jullie lieten een toffe reactie achter in het vrije veld onder de nieuwe producten. Suggesties, complimentjes, de nodige bedenkingen bij sommige van de nieuwe producten,… Allemaal zeer interessant en fijn om te lezen.

Voila. Interessant, toch? Nu moet ik eens bekijken wat mijn volgende stappen zijn. De online cursussen, die gaan er sowieso komen. Het hoe en het wat en het wanneer moet ik alleen nog eens goed bekijken, maar uiteraard hou ik jullie zoals altijd op de hoogte! Zoals uit de enquête bleek is de Facebook pagina nog altijd the place to be. 😉

De grote Fanny&Laura enquête

Gepost op 12.08.2013 in Allerlei

Afgelopen donderdag lanceerde ik de grote Fanny&Laura enquête. Fanny&Laura bestaat intussen twee jaar. Twee jaar! Ongelofelijk! Hoewel het goed gaat met mijn kleine zaak, is er nog steeds ruimte om te groeien. Zelf heb ik veel te veel ideeën en dus wilde ik even polsen bij jou. Ik stelde een vragenlijst op met daarin vragen over de website en ook over enkele potentiële nieuwe producten. Ik heb geprobeerd de vragen kort, maar krachtig te houden. Normaalgezien zou deze vragenlijst niet langer dan tien minuten van jouw tijd mogen vragen.

Naar de vragenlijst »

Als je kans wil maken op drie pakketjes postkaartjes, vul dan zeker je e-mailadres in aan het einde van de vragenlijst! We selecteren willekeurig één van de deelnemers komende donderdag (15 augustus).

Alvast bedankt om even de tijd te nemen om deze vragen te beantwoorden. Dit wordt héél erg op prijs gesteld! En voor de nieuwsgierigen onder jullie, volgende week neem ik de resultaten eens onder de loep. Er zijn al interessante zaken naar boven gekomen. Dat is een feit.